10 vlog tips voor beginnen met vloggen. Voor een echte succesvolle vlog carrière zijn er een aantal punten die je extra aandacht zal moeten geven. Er zit uiteraard wel een groot verschil in het doel waarmee je vlogt, voor welke doelgroep, hoelang je er al me bezig bent en natuurlijk komt er ook een stukje talent bij kijken. Sommige mensen zijn goed in koken, anderen kunnen vloggen als de beste! Wij hebben een aantal algemene tips voor de beste vlogs voor je op een rijtje gezet, zodat iedereen op z’n minst een poging kan wagen!
Inhoudsopgave:
- Een pakkende titel
- Goede content
- Hoge kwaliteit video
- Details
- Lichaamstaal en expressie
- Interactie met de kijker
- Call to action
- Stemgebruik
- Wees herkenbaar
- Geloof in jezelf!
1: Een pakkende titel
De titel van een vlog kan erg bepalend zijn voor het aantal views (keren dat de video bekeken wordt) wat je haalt. Net als met een boek, moet de titel wel uitnodigend zijn en de kijker nieuwsgierig maken. Daarnaast moet ook de algemene introductie of beschrijving van je vlog duidelijk zijn. Net als op gewone internetsites die informatie bieden over een bepaald onderwerp, kun je ook in de beschrijving van je vlogs keywords gebruiken. Gebruik deze woorden zo vaak en optimaal mogelijk in de beschrijving, des te eerder zal jouw vlog gevonden worden door mensen ie op deze woorden zoeken.
2: Goede content
Wanneer jij niets bijzonders te delen of te vertellen hebt, zullen er ook weinig mensen geïnteresseerd zijn om jouw vlogs te bekijken! Het is de bedoeling dat je de kijker triggert, maar ook daadwerkelijk een geweldige inhoud te bieden hebt. Zorg ervoor dat je inhoud van je vlog net zo pakkend is als de titel! Door het steeds weer uitzenden van unieke content zullen mensen geboeid blijven en steeds weer jouw kanaal opzoeken voor de volgende verrassende vlog.
3: Hoge kwaliteit video
De kwaliteit van het beeld kan ook behoorlijk bepalend zijn voor het herhaald bezoek op jouw kanaal. Zelfs wanneer jij een super leuke of interessante vlog hebt gecreëerd kan een slechte kwaliteit van de video ervoor zorgen dat mensen hem niet afkijken en ook niet meerdere video’s van jou willen bekijken. Belangrijk in de kwaliteit van het beeld zijn dan ook het gebruik van de juiste camera, de juiste belichting, een goede omgeving/achtergrond en goed geluid. De montage van de hele vlog moet uiteindelijk ook nog kloppen, dus het gaat hier wel echt om het totaalplaatje.
4: Details
De kleinste details maken het grootste verschil! De kijker ziet niet namelijk alleen jou (degene die de vlog opneemt) maar ook jouw omgeving. Ben je in een drukke stad, dan is het een stuk lastiger om de aandacht van de kijker alleen op jou te vestigen. Ben je op je slaapkamer, met een warme belichting en een rustig muziekje op de achtergrond, dan wordt het al een stuk makkelijker. Ook details in persoonlijke verzorging kunnen erg bepalend zijn voor het succes wat je behaald met je vlog.
5: Lichaamstaal en expressie
Niet alleen wat je zegt, maar ook de manier waarop je het zegt zijn erg belangrijk bij het maken van een goede vlog. Wanneer jij een bepaalde boodschap over probeert te brengen, maar jouw lichaamstaal geeft het tegenovergestelde weer, dan kom je gelijk een stuk minder geloofwaardig over. Zorg echter ook dat het niet te overdreven wordt, bijvoorbeeld met je gezichtsuitdrukkingen. Het algemene advies luidt dus als volgt: zorg dat de hele video in balans is.
6: Interactie met de kijker
Een steeds belangrijker wordend fenomeen binnen de kunst van het vloggen is de interactie met de kijker. Mensen willen namelijk niet alleen maar ergens naar kijken, zij willen er min of meer onderdeel van zijn. Ze willen zich betrokken voelen. Dit kun je al makkelijk bereiken door je vlogs zo persoonlijk mogelijk te maken. Geef mensen bijvoorbeeld een kijkje in je huis, van je familie/vrienden/relatie, etc. Zo lang jij iets persoonlijks hebt om te delen, zal je kijker extra geboeid zijn. Interactie komt natuurlijk ook voort vanuit het vragen om reactie. Vraag bijvoorbeeld aan het einde van je vlog hoe de kijker over bepaalde onderwerpen denkt. Mensen zullen reacties achterlaten en op die manier heb jij weer een stukje interactie bereikt.
7: Call to action
Dit betekent dat jij de kijker echt aanzet tot actie. Vloggen gaat meestal met een doel, dus het is belangrijk dat je kijker weet met wat voor doel jij vlogt! Vraag bijvoorbeeld aan het einde van de video om feedback, of ze jouw persoonlijke pagina op social media willen liken of dat de kijker zich wil abonneren op jouw YouTube kanaal. Dit staat weer in verband met het interactief maken van je vlogs.
8: Stemgebruik
Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, het op de juiste manier gebruiken van je stem is extreem belangrijk voor een succesvolle vlog. Je moet het zien als een presentatie voor de klas: wanneer je niet duidelijk te verstaan bent, zal de klas geen aandacht voor je hebben. Zo is het ook met de kijker. Probeer zo duidelijk mogelijk te articuleren, zorg dat je fatsoenlijk Nederlands praat (dus zonder een al te groot accent) en probeer je verhaal lekker boeiend te vertellen! Dit bereik je door bijvoorbeeld van tempo te wisselen, verschillende intonaties te gebruiken, te spelen met het volume en het inlassen van bewuste pauzes. Dit geeft de kijker de tijd om ergens over na te denken of het houdt ze weer even bij de les. Het juiste stemgebruik kan je vlog een stuk spannender maken, waardoor dit zeker een belangrijke tip is om in gedachten te houden!
9: Wees herkenbaar
In de wereld van social media, bloggen en vloggen is het heel belangrijk om jezelf herkenbaar te maken. Mensen moeten een reden hebben om steeds weer terug te gaan naar jouw kanaal, dus je zal iets moeten bedenken waardoor mensen jou herkennen! Dit kun je bereiken door een bepaald onderwerp te kiezen voor al je vlogs, maar ook bijvoorbeeld door steeds dezelfde introductie te gebruiken, of dezelfde sfeer in je vlog te brengen.
10. Geloof in jezelf
Een succesvolle vlog begint natuurlijk bij het geloven in jezelf! Als jij niet overtuigd bent van je eigen vlogs, is het een logisch gevolg dat mensen er ook minder geïnteresseerd in zullen zijn. Het is ook belangrijk dat jij je eigen vlogs goed weet te ‘verkopen’. Je moet reclame maken voor jezelf, je eigen kanaal op de kaart zetten en jezelf promoten op social media. Dit kan natuurlijk alleen maar positief uitpakken op het moment dat jij ook 100% in jezelf gelooft!